NHL: Lockout sa končí! Liga a hráči sa dohodli na novej kolektívnej zmluve

07.01.2013 Celý región

New York 6. januára (TASR) - Vedenie zámorskej hokejovej NHL a hráčska asociácia NHLPA sa dohodli na znení novej desaťročnej kolektívnej zmluvy. Herná výluka v slávnej profilige sa tak končí a najneskôr 19. januára sa rozbehne skrátená sezóna 2012/2013.

"Dohodli sme sa na základných princípoch novej kolektívnej zmluvy. Sme predbežne dohodnutí, ešte to musíme hodiť na papier," vyhlásil po nedeľňajšom rannom kole rokovaní pre zámorské médiá komisár NHL Gary Bettman. "Chcem sa poďakovať Donovi Fehrovi (šéfovi NHLPA, pozn. red.). Stále nás čaká množstvo práce, ale je to dobrý pocit, že sme sa dostali do tohto bodu."

Rokovania v New Yorku pokračujú, ďalším krokom by malo byť zadokumentovanie a ratifikácia zmluvy. Každopádne, strany sa už dohodli v kľúčových otázkach a v najbližších hodinách by mali ohlásiť termín začiatku sezóny i počet zápasov základnej časti. "Verím, že v najbližších dňoch sa fanúšikovia budú môcť vrátiť k hokeju a sledovať hráčov na korčuliach a nie nás dvoch," prejavil aj po náročných rozhovoroch zmysel pre humor výkonný riaditeľ hráčskej únie Donald Fehr. "Každý takýto proces je zložitý. Trvalo to dlho, ale máme rámcovú dohodu."

Rokovali 16 hodín

Strany rokovali v centrále NHL na newyorskom Manhattane od sobotňajšieho popoludnia aj za účasti federálneho mediátora Scota Beckenbaugha. Za rokovacím stolom strávili až na malé prestávky nepretržite 16 hodín. Oba tábory spravili niekoľko ústupkov a kompromisov a výsledok sa nakoniec dostavil - v nedeľu o piatej hodine rannej newyorského času mohli hlavní lídri slávnostne oznámiť uzavretie predbežnej dohody.

Podľa informácií kanadskej televíznej stanice TSN Bettman zastupujúci záujmy majiteľov klubov ustúpil od svojej požiadavky mať platový strop vo výške 60 miliónov dolárov v sezóne 2013/2014 a súhlasil s návrhom hráčskej únie, ktorá žiadala čiastku 64,3 mil. USD, čo bol horný platový limit v ročníku 2011/2012. V nadchádzajúcom ročníku však môže každý klub minúť na platy až 70,2 miliónov USD, ako to bolo pôvodne naplánované. Platové dno by sa malo v najbližších dvoch sezónach 2012/2013 a 2013/2014 pohybovať na úrovni 44 miliónov dolárov.

Kľúčovým bodom rokovaní bolo aj rozdelenie výnosov, kde sa strany dohodli na rovnomernom delení počas celého desaťročného obdobia trvania zmluvy. To znamená, že podiel hráčov oproti minulému ročníku klesne z 57 percent na 50. Po ôsmich rokoch môžu obe strany zmluvu rozviazať a rokovať o novej, ako navrhovala liga.

Platy hráčov

Platy hokejistov budú môcť počas trvania kontraktov kolísať maximálne o 35 percent. Mzda v najhoršej platenej sezóne nesmie klesnúť pod 50 percent mzdy z najlepšieho roku zmluvy. Maximálna dĺžka kontraktu bude u voľných hráčov sedem rokov, v prípade predlžovania spolupráce so zamestnávateľom môže nová zmluva znieť až na osem rokov.

Mení sa aj štruktúra draftovej lotérie, kde sa o právo výberu v 1. kole bude môcť uchádzať všetkých 14 tímov, ktoré v predošlej sezóne nepostúpili do play-off. Klub nebude môcť odmietnuť výsledky arbitráže, pokiaľ sa nebude jednať o zmluvu aspoň za 3,5 milióna dolárov. Každý tím bude môcť pred budúcou sezónou vyplatiť zo zmluvy dvoch hráčov. Čiastky sa síce nebudú započítavať do platového stropu, ale budú zahrnuté do hráčskeho podielu z celkových hokejových výnosov.

Vymeriavanie trestov hráčom bude naďalej v právomoci šéfa ligovej disciplinárky Brendana Shanahana, prípadné odvolania bude mať na starosť Gary Bettman. Termín otvorenia trhu s voľnými hráčmi zostáva 1. júl, aj keď sa ligoví predstavitelia usilovali o posun na 10. júla. V tejto sezóne ešte vzhľadom na neskoršie ukončenie bojov o Stanleyho pohár príde k posunu termínu.

Olympiáda v Soči

Rozhodnutie o prerušení sezóny 2013/2014 kvôli zimným olympijským hrám v Soči nebude priamou súčasťou kolektívnej zmluvy, ale vzíde zo samostatných rozhovorov medzi NHL, NHLPA, Medzinárodným olympijským výborom (MOV) a Medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF). Podľa zámorských médií sa v tejto chvíli zdá, že liga bude súhlasiť s účasťou hráčov na ZOH 2014.

Ligoví funkcionári majú pripravené dve verzie programu základnej časti - 50-zápasový a 48-zápasový. To, ktorú použijú, záleží od termínu finalizácie kolektívnej zmluvy. V prvom prípade by sa začalo hrať 15. januára, v druhom 19. januára.
 

Vyberte región